Zelfliefde als basis voor een gezonde leefstijl

We horen vaak dat zelfliefde belangrijk is. Hoe kun je immers van iemand houden als je niet van jezelf houdt? Toch voelen we ons ongemakkelijk als we het over zelfliefde hebben. Want van jezelf houden en voor jezelf kiezen is ook best wel egoïstisch, toch? Nee! Zelfliefde is de basis van alles, en we voelen ons veel blijer en gezonder als we goed voor onszelf zorgen. Zelfliefde is dan ook wat mij betreft de basis voor een gezonde leefstijl. In dit artikel leg ik je uit waarom en kun je testen hoe lief jij voor jezelf bent. Zo, dat was alvast heel veel ‘zelf’ in een alinea 😉.

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde houdt in dat je jezelf accepteert om wie je bent, en om jezelf geeft. Dat je lief bent voor jezelf, goed voor jezelf zorgt en naar je eigen gevoel en behoeftes luistert. Dat je jouw eigen keuzes maakt en de dingen doet op jouw manier. Dat je in jouw kracht staat en het leven leidt dat jij wilt en niet waarvan je denkt dat het van je verwacht wordt. Je neemt verantwoordelijkheid voor je gedachten en het gedrag dat daaruit voortkomt.

Zelfliefde vormt ook de basis van waaruit wij contacten leggen en onderhouden met anderen. Wanneer je weet wie je bent, jezelf accepteert en om jezelf geeft is het makkelijker om op een positieve en assertieve manier op anderen te reageren en jouw grenzen aan te geven.

Zelfliefde als basis

Liefde voor anderen, voor de natuur, het leven. Wanneer we het over liefde hebben, denken we vaak eerst aan de ander, of dat wat zich buiten ons bevindt. Maar liefde voor jezelf en voor jezelf kiezen? Dat is toch egoïstisch? Het is heel makkelijk om jezelf weg te cijferen en anderen belangrijker te maken. Maar hoe kun je de ander liefhebben als je niet van jezelf houdt?

Zet het zuurstofmasker eerst zelf op, help daarna je kind.

Je hoort het bij elke vliegreis: ‘zet het zuurstofmasker eerst zelf op, help daarna je kind’. Dit is de instructie als de luchtdruk in de cabine wegvalt. Een regel waar ik mijzelf dagelijks aan herinner. Als moeder zijnde gaat dit zo tegen je natuur in, maar het is wel degelijk van levensbelang!

Hoe kun je een leuke moeder, een fijne partner, een leuke collega etc. zijn, als je niet van jezelf houdt? Als je niet doet waar je blij van wordt, je lichaam slecht onderhoudt en daardoor geen energie hebt, als je je grenzen niet kunt aangeven en mensen over je heen lopen? Dat voorspelt zeker geen lang, gelukkig en gezond leven.

Zelfliefde en leefstijlverbetering

Wanneer je om jezelf geeft en in je kracht staat en het leven leidt waar jij blij van wordt, zul je eerder gedrag vertonen om gezond en energiek te blijven. Wanneer je blij bent met de persoon die je bent, gun je jouw lichaam en geest ook het beste, omdat je je daar het beste bij voelt. 

Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een zwak moment, maar wanneer je veel zelfliefde hebt, zul je minder snel een grote zak chips leegeten. Jouw lichaam verdient beter dan dat. Je zal dan eerder een gezond alternatief kiezen, zoals ongebrande en ongezouten noten. Je kiest eerder voor voeding dan voor vulling. Wanneer je jouw lichaam respecteert zoals het is, kun je van daaruit goed voor je lichaam zorgen en de juiste leefstijl keuzes maken. 

Ook helpt zelfliefde in het nemen van verantwoordelijkheid voor jouw gedachtes en gedrag. Je zult je minder snel laten beïnvloeden door jouw omgeving of externe omstandigheden, omdat je weet dat jij zelf invloed hebt op een gezonde levensstijl. En omdat je van jezelf houdt, kun je ook jouw grenzen aangeven om op het juiste pad te blijven.

Ben jij lief voor jezelf? Doe de test!

En dan nu de hamvraag: hoe staat het met jouw zelfliefde? Ben jij lief genoeg voor jezelf? Als je het lastig vindt om hier antwoord op te geven, dan kan dit met een simpele test met slechts één vraag. Om namelijk te checken of je wel lief genoeg voor jezelf bent, zegt de Amerikaanse self love expert Kristen Neff dat je niet naar jezelf moet kijken, maar naar de manier waarop je jouw beste vrienden zou behandelen.

Maken jullie hetzelfde mee, maar reageer je op jouw eigen situatie strenger dan wanneer het een vriend of vriendin zou overkomen? Mag je geen fouten maken en moet je alles perfect doen? Dan is er werk aan de winkel! Waarom ben je wel zo lief voor anderen, maar niet voor jezelf? 

Jij bent net zoveel liefde waard als je beste vrienden, dus #doeslief…voor jezelf!

Sanne
Sanne
Sanne is oprichter van het platform Allesoverleefstijl.nl. Als leefstijlcoach, opgeleid psycholoog en ervaringsdeskundige helpt ze mensen met zelfregie en veerkracht naar een energieker en gelukkiger leven.

Gerelateerde berichten

Volg Ons

5FansLike
320VolgersVolg
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Recente berichten