Is dat nu echt wel zo gezond? Wat is de oorzaak van die aandoening? Hoeveel slaap heb ik nodig? Op wel tijdstip kan ik het beste bewegen en hoe lang? Hoe word ik vitaal oud? Allemaal vragen....die al een keer gesteld zijn. En waar dus ook onderzoek naar gedaan is! Maar wat is de waarheid? Is iets 'bewezen' door de wetenschap? Zijn dat dan feiten?

De wetenschap spreekt liever over zaken met 'grote waarschijnlijkheid'. Ze spreken niet over feiten. Wat nu geaccepteerd is, kan morgen weer achterhaald zijn. De wetenschap is een proces van waarheidsvinding. Er zijn altijd punten van kritiek, aanbevelingen voor vervolgonderzoek, peer reviews, alternatieve hypothesevorming etc. Daarbij is het ook belangrijk om te achterhalen wie het onderzoek heeft uitgevoerd. Is het onafhankelijk of spelen er commerciƫle belangen?

Blijf in eigen regie en neem niet zomaar iets aan. Met dit lichaam zul je het in dit leven moeten doen, dus ga op onderzoek uit! En vorm met de kennis die je hebt opgedaan jouw eigen 'grote waarschijnlijkheid' om een beslissing te maken.

Onderzoek
en gij zult vinden

Op deze pagina vind je interessante websites zodat je zelf op onderzoek uit kunt gaan of inspiratie op kunt doen. Mis je een belangrijke pagina? Dan hoor ik dat graag!

  • PubMed – PubMed is een databank met meer dan 30 miljoen beschrijvingen (records) van medisch wetenschappelijke artikelen. Het is vaak de eerste bron die gebruikt wordt bij het vinden van (bio-)medische literatuur. PubMed doorzoekt literatuurreferenties vanaf 1946 en wordt dagelijks bijgewerkt.
  • ExamineĀ – Examine is de grootste database van voeding en supplementen onderzoek op het internet. Opgericht begin 2011, is het onze missie om het volledige bewijsmateriaal te analyseren om u te helpen gezonde keuzes te maken. Als educatieve organisatie zijn wij niet verbonden met een supplementen- of voedingsmiddelenbedrijf, noch zijn er leden van ons onderzoeksteam.
  • Google Scholar – Google Scholar is een aparte zoekmachine van Google om te zoeken naar wetenschappelijke teksten. Anders dan de gewone Google leidt Google Scholar je exclusief naar betrouwbare, wetenschappelijke informatie. Helaas is de volledige tekst van artikelen niet altijd beschikbaar.
  • Thuisarts – Thuisarts.nl is bedoeld voor iedereen die informatie zoekt over gezondheid en ziekte. Artsen en andere mensen in de zorg gebruiken Thuisarts.nl bij hun uitleg aan jou.