Review: Laat je hersenen niet zitten!

Beweging is ontzettend belangrijk voor een gezonde leefstijl. Het houdt niet alleen ons lijf, maar ook ons brein in conditie, blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. In dit boek legt Erik Scherder op een eenvoudige manier uit wat er precies in ons lichaam gebeurt wanneer we bewegen en vooral wanneer we inactief zijn. Helaas worden we wereldwijd steeds luier, met alle gevolgen van dien. Heb je moeite om dagelijks een half uurtje per dag te bewegen? Dan zet dit boek je zeker aan tot actie. Kortom, een must read wanneer je jouw leefstijl wilt verbeteren! 

Hoewel ik Erik Scherder graag bevlogen over het podium zie lopen bij zijn colleges, stond dit boek op de boekenlijst van mijn opleiding tot leefstijlcoach. Gelukkig wist hij mijn aandacht ook te pakken bij het lezen van dit boek. Het boek staat vol interessante weetjes en experimenten over het effect van beweging op ons lichaam en geest. En aangezien het leefstijl aspect ‘beweging’ precies in mijn vakantie viel, was dit hét moment om hier bewust mee bezig te zijn. Zie mij hier op mijn strandbedje op Ibiza… weinig activiteit dus 😄

Om je niet te lang in een inactieve houding te brengen, deel ik de belangrijkste inzichten uit het boek. Kun je daarna weer lekker in beweging komen.

  • Beweging is cruciaal voor een gezond brein: Scherder benadrukt het belang van regelmatige lichaamsbeweging voor de gezondheid van onze hersenen. Hij bespreekt hoe lichamelijke activiteit de hersenen voedt en stimuleert, waardoor cognitieve functies worden verbeterd en het risico op neurologische aandoeningen zoals dementie wordt verminderd.
  • Het belang van variatie in beweging: Het boek benadrukt het belang van gevarieerde bewegingsvormen, waaronder aerobe oefeningen, krachttraining en activiteiten die balans en coördinatie vereisen. Door verschillende soorten beweging te integreren, kunnen verschillende delen van de hersenen worden gestimuleerd en versterkt.
  • Effecten op verschillende leeftijden: Scherder onderzoekt hoe beweging van invloed is op de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen, de cognitieve functies bij volwassenen en het verouderingsproces bij ouderen. Hij bespreekt hoe regelmatige lichaamsbeweging op elk levensstadium kan bijdragen aan een betere cognitieve gezondheid.
  • Zitten is slecht voor de hersenen: Het boek waarschuwt voor de schadelijke effecten van langdurig zitten op de hersenen. Scherder legt uit hoe een sedentaire levensstijl kan leiden tot verminderde doorbloeding in de hersenen en een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang.
  • Praktische tips: Tot slot biedt het boek praktische tips en adviezen om meer beweging in het dagelijks leven te integreren, zoals wandelen, fietsen, dansen en tuinieren. Deze eenvoudige activiteiten kunnen aanzienlijke voordelen opleveren voor de gezondheid van de hersenen.

Al met al benadrukt “Laat je hersenen niet zitten” het belang van een actieve levensstijl voor een gezond brein en biedt het inzicht in hoe je lichaam en geest kunt ondersteunen door regelmatig te bewegen.

Sanne
Sanne
Sanne is oprichter van het platform Allesoverleefstijl.nl. Als leefstijlcoach, opgeleid psycholoog en ervaringsdeskundige helpt ze mensen met zelfregie en veerkracht naar een energieker en gelukkiger leven.

Gerelateerde berichten

Volg Ons

5FansLike
320VolgersVolg
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Recente berichten