Voordelen van een gezonde leefstijl

Dat je met een gezonde leefstijl energieker én gelukkiger door het leven gaat en een langere levensverwachting hebt, mag geen verrassing meer zijn. Toch blijft het soms lastig om die levensstijl vast te houden. Wil je je geheugen opfrissen over waarom je ook alweer gezonder wilt leven of zoek je extra motivatie om jouw leefstijlverbetering door te zetten? Lees dan deze voordelen van een gezonde leefstijl.

Iedereen heeft een andere reden om aan zijn of haar gezondheid te werken. Hierdoor zal het ene leefstijlgebied soms net even wat meer aandacht krijgen dan het andere. Je kunt deze gebieden echter niet los van elkaar zien. Ze beïnvloeden elkaar en je hebt ze allemaal nodig om een gezond en gelukkig leven te leiden. Je kunt bijvoorbeeld super gezond eten, maar als je niet slaapt word je niet oud. In dit artikel bespreek ik de voordelen van een gezonde leefstijl via de pijlers voeding, beweging, ontspanning, zingeving, slaap en verbinding.

1. Je voelt je gewoon lekkerder

Wanneer je gezond eet en je lichaam voedt in plaats van vult, voel je je lichamelijk én geestelijk een stuk lekkerder. Ongezonde voeding is een sterke risicofactor ten aanzien van aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Af en toe genieten van iets slechts moet uiteraard kunnen. Dan wel de volgende dag je gezonde voedingspatroon weer lekker oppakken.

2. Je bent lichamelijk en geestelijk flexibeler

Een actieve leefstijl maakt je niet alleen lichamelijk soepel en sterk, maar het beschermt je ook tegen cognitieve achteruitgang, vermindert depressieve en angstige symptomen en gevoelens van stress en verkleint het risico op bepaalde vormen van kanker, diabetes type 2 en overgewicht. Een rondje wandelen doet al wonderen!

3. Je bent de rust zelve

Een beetje stress is niet erg, het zorgt ervoor dat we kunnen presteren. Wanneer deze spanning echter chronisch wordt, heeft dit een enorme impact op onze gezondheid. Ontspanning is hét medicijn tegen stress. Er zijn verschillende manieren om te herstellen, dus voor ieder wat wils. En nee, niet pas in het weekend of op vakantie, maar elke dag en meerdere keren per dag!

4. Je maakt bewustere keuzes

In de Blue Zones, gebieden in de wereld waar mensen bovengemiddeld vaak honderd jaar of ouder worden, lijkt een gevoel van zingeving de verwachte levensduur met vier tot zes jaar te verlengen. Wanneer je weet waar je naartoe wilt, is het makkelijker om leefstijlverbeterende stapjes te nemen om daar te komen.

5. Je krijgt meer energie en betere weerstand

Een goede nachtrust zorgt direct voor meer energie, meer concentratie en een beter humeur. Slaap is daarnaast belangrijk voor de afgifte van groeihormonen, je afweersysteem, doorbloeding van je organen, schoonmaken van weefsels, verwerking van emoties etc. Kortom, slaap is ontzettend belangrijk voor een gezond en gelukkig leven.

6. Je bent meer in verbinding

We zijn sociale wezens. Sociale isolatie en eenzaamheid zijn slecht voor je gezondheid en vergroten je sterftekans, ook als je er zelf voor kiest om alleen te zijn. Wanneer je veel sociale contacten hebt, heb je twee keer zoveel kans om oud te worden dan wie eenzaam is. In het artikel Sociaal contact van grote invloed op gezondheid vertel ik hier meer over.

Een hechte relatie met anderen begint natuurlijk bij een goede relatie met jezelf. En dat is misschien nog wel het grootste voordeel wanneer je kiest voor een gezonde leefstijl. Door de leefstijlgebieden aan te pakken en aan jezelf te werken, leer je jezelf steeds beter kennen en leer je (weer) van jezelf te houden. 

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel geïnspireerd bent om jouw gezonde leefstijl te starten of door te zetten. Ik wens je veel gezondheid en geluk!

Sanne
Sanne
Sanne is oprichter van het platform Allesoverleefstijl.nl. Als leefstijlcoach, opgeleid psycholoog en ervaringsdeskundige helpt ze mensen met zelfregie en veerkracht naar een energieker en gelukkiger leven.

Gerelateerde berichten

Volg Ons

5FansLike
318VolgersVolg
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Recente berichten