Wat doet een leefstijlcoach?

In 2040 heeft één op de drie Nederlanders twee of meer chronische aandoeningen (bron: RIVM). Denk hierbij aan overgewicht en obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, darmaandoeningen, kanker en reuma. Bij veel van deze leefstijlgerelateerde aandoeningen ligt de oorzaak primair in de leefstijl of is leefstijl een belangrijke factor in de behandeling. Je hoort dan ook steeds vaker over leefstijlcoaching, maar wat is het nu precies? Waar kan een leefstijlcoach je bij helpen en wat levert het op? En hoe vind je een goede leefstijlcoach? Je leest het in dit artikel.

Wat is leefstijlcoaching?

Leefstijlcoaching bestaat sinds 2008 en is nog volop in ontwikkeling. Een leefstijlcoach heeft een brede kennis van alle leefstijlfactoren (beweging, voeding, slaap, stress, verslaving, ontspanning) en de invloed hiervan op de gezondheid. De leefstijlcoach maakt inzichtelijk wat de samenhang is tussen lichaam, geest, emoties, relaties en zingeving en heeft dus een holistische benadering

Een klassiek consult bij een zorgverlener, zoals een huisarts of fysiotherapeut, verloopt via een diagnose-receptmodel. Je hebt een oorontsteking of een pijnlijke knie (diagnose) en de zorgverlener geeft je een recept om je probleem op te lossen. Dit model werkt goed voor dit soort aandoeningen of andere ernstige, acute medische situaties. Het is echter minder doeltreffend bij aandoeningen en gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door leefstijl.

Bij leefstijlgerelateerde aandoeningen zoals overgewicht en obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en burn-out is de eerste stap om gezonder te gaan leven. Een uitleg of advies (recept) om gezonder te leven werkt dan niet zo goed. We zijn gewoontedieren, dus ‘gewoon gezond doen’ en je leefstijl blijvend veranderen doe je niet ‘even’. Daarbij is ieder mens verschillend, met zijn eigen overtuigingen. Dit vraagt dus om een aanpak op maat.

Wat doet een leefstijlcoach?

Een leefstijlcoach helpt je om helder te krijgen wat voor jou belangrijk is en hoe je in het dagelijks leven zelf betere keuzes maakt, gericht op de leefstijlfactoren: beweging, voeding, slaap, stress, ontspanning en verslaving. Wanneer je met een leefstijlcoach aan de slag gaat, worden altijd alle leefstijlaspecten meegenomen. Alles heeft immers invloed op elkaar. Je kunt bijvoorbeeld heel gezond eten, maar niet lekker in je vel zitten. Of veel bewegen, maar niet afvallen. De kracht van leefstijlcoaching is dat je naar alle gebieden kijkt en daar balans in aanbrengt

Het is de taak van de coach om het beste in jou naar boven te halen zodat je zelf jouw doelen kunt behalen

Een ander kenmerk van leefstijlcoaching is dat, zoals de naam het al zegt, je gecoacht wordt. Een leefstijlcoach adviseert niet, maar gaat uit van de kracht en kennis die in jou aanwezig is. Het ‘recept’ zit in jou. Verwacht dan ook geen kant en klare weekmenu’s, trainingsschema’s of andere ‘standaard’ oplossingen. Iedereen is anders en heeft andere behoeften, mogelijkheden en overtuigingen. Wat voor de één werkt, werkt niet altijd voor de ander. 

Het is de taak van de coach om het beste in jou naar boven te halen zodat je zelf jouw doelen kunt behalen. De leefstijlcoach helpt je met het stellen van concrete, haalbare en inspirerende doelen en met opdelen van deze doelen in kleine stappen. Vervolgens onderzoek je hoe je deze kleine stappen in jouw dagelijkse leefgewoonten kunt passen. Want als het bij jou past, houd je het ook vol en wordt het een onderdeel van jouw leefstijl.

Bij een gezonde leefstijl draait het altijd om gedrag en het aanleren van nieuwe gewoontes. Dagelijks genoeg water drinken, wandelen, op de fiets naar je werk, op vaste tijden naar bed, etc. Het belangrijkste onderdeel van leefstijlcoaching is dan ook bewustwording van je gedrag en coaching naar nieuw, gezond gedrag. De leefstijlcoach zorgt dat je die gezonde gewoontes traint en zelf begrijpt hoe het bij jou werkt, zodat je steeds meer grip krijgt op het toewerken naar je doel.

Waarvoor ga je naar een leefstijlcoach?

Iedereen weet dat een gezonde leefstijl een positieve invloed heeft op de kwaliteit van je leven. Wil je je graag wat fitter en energieker voelen? Wil je wat meer ontspannen door  het leven gaan of toch die paar kilo’s er nog af halen en houden? Wil je iets doen, maar lukt het je niet van die ongezonde gewoontes af te komen? Dan kan leefstijlcoaching voor jou een uitkomst bieden! 

Vaak lukt het niet om een gezonde levensstijl vol te houden vanwege oude gewoontes en overtuigingen. Een leefstijlcoach ondersteunt je bij de bewustwording van deze punten en het ombuigen naar de gezonde levensstijl die je zo graag wilt. Jij hebt de regie en jouw coach ondersteunt je in dit proces. Jouw vraagstuk staat dus centraal. Enkele voorbeelden waarvoor je naar een leefstijlcoach kunt gaan:

 • Hoe ontspan ik meer?
 • Hoe kan ik me fitter en energieker voelen?
 • Hoe leid ik een gezonder leven?
 • Hoe kan ik minder stress ervaren?
 • Hoe krijg ik een betere werk-privé balans?
 • Hoe kan ik mijn nachtrust verbeteren?
 • Hoe kom ik van mijn ongezonde gewoontes af?
 • Hoe kan ik gewicht verliezen en op gewicht blijven?

Een leefstijlcoach helpt je in het maken van keuzes en acties die leiden tot duurzame gedragsverandering. Keuzes en acties die bij jou passen, waar jij je prettig bij voelt en die realistisch zijn. Samen maak je jouw doel SMART en maak je jouw persoonlijke plan met de stappen die haalbaar zijn om je doel te bereiken, met tips en handvatten. (Eventueel in afstemming met adviezen en trajecten van andere zorgverleners.) Zo werk je met vertrouwen en in eigen regie naar jouw gezondere levensstijl.

Wat levert leefstijlcoaching je op?

Het maken van positieve veranderingen in je leefstijl gaat met kleine stappen. Deze kleine stappen samen zorgen uiteindelijk voor een grote impact op je gezondheid en welzijn. Het zorgt er tevens voor dat je gemotiveerd blijft, door de kleine successen te vieren, en dat de nieuwe gedragingen zich kunnen vormen tot nieuwe gezonde gewoonten voor blijvende gedragsverandering

Zoals eerder besproken kun je voor veel verschillende vraagstukken bij een leefstijlcoach terecht en is de aanpak persoonlijk. Daarmee zijn de resultaten ook zeer uiteenlopend. Een aantal voorbeelden van successen:

 • gezonder eten waardoor je ‘vanzelf’ afvalt
 • een betere balans tussen inspanning en ontspanning
 • minder geïrriteerd reageren op je naasten
 • minder spanningen voelen in je lichaam
 • een mindfulness-app downloaden voor je dagelijkse portie me-time
 • manieren om stress te verminderen
 • etc.

Wanneer je kleine stappen zet op een bepaald leefstijlgebied, zul je merken dat je ook op andere vlakken gezondheidswinst zult boeken. Als je lekkerder in je vel gaat zitten, ga je nog beter voor jezelf zorgen, krijg je meer energie, kun je beter met stress omgaan, beter slapen, meer zelfvertrouwen krijgen etc. Ook lichamelijk kun je veranderingen gaan merken. Zo kan bijvoorbeeld je bloeddruk verbeteren of kunnen er veranderingen in je bloedwaardes optreden, waardoor (altijd in overleg met de huisarts) medicatie afgebouwd kan worden.

Hoe vind je een goede leefstijlcoach?

Iedereen mag zich ‘leefstijlcoach’ noemen, dit is geen beschermde titel. De Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) hanteert wel criteria voor haar leden. Leefstijlcoaches die bij de BLCN zijn aangesloten hebben minimaal een hbo-diploma en een geaccrediteerde (post) hbo-opleiding tot leefstijlcoach gevolgd. Zij hebben een gedegen achtergrond in de leefstijlfactoren én coaching. Op de site van de BLCN kun je zoeken naar een leefstijlcoach in je buurt.

Leefstijlcoaching iets voor jou?

We leven vaak op de automatische piloot en nemen onvoldoende tijd om de balans op te maken. Waar sta je nu? Waar ben je trots op? Wat zou je willen verbeteren? Waar wil je naartoe? Dit zijn vragen waar de meesten van ons niet dagelijks bij stilstaan. En dat is niet verwonderlijk in deze hectische maatschappij en met alle dagelijkse verplichtingen. Maar hoe zou het voor je zijn als je een leven leidt waar je je goed bij voelt? Wanneer je de regie hebt over je gezondheid en welzijn?

Bewustwording is de eerste stap. Wil je de balans opmaken en het beste uit jezelf naar boven halen? Kortom, wil je weten of leefstijlcoaching iets voor je is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek via telefoon of zoom en ontvang direct praktische tips.

Sanne
Sanne
Sanne is oprichter van het platform Allesoverleefstijl.nl. Als leefstijlcoach, opgeleid psycholoog en ervaringsdeskundige helpt ze mensen met zelfregie en veerkracht naar een energieker en gelukkiger leven.

Gerelateerde berichten

Volg Ons

5FansLike
320VolgersVolg
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Recente berichten