De kracht van ademhalen

Ademen is iets wat we allemaal doen zonder erbij na te denken, maar wist je dat aandacht voor jouw ademhaling ongelooflijke voordelen kan hebben voor je gezondheid? Of het nu gaat om diepe ademhalingsoefeningen of gewoon aandacht voor je adem tijdens meditatie, de kracht van de ademhaling kan een middel zijn om ontspanning te bevorderen, stress te verminderen en het algehele welzijn te verbeteren.

Hoe halen we adem?

Er zijn simpel gezegd twee manieren van ademhalen. In de borst (hoge ademhaling), of in de buik (lage ademhaling). Opvallend veel mensen hebben, zonder dat ze zich daar bewust van zijn, een te snelle of oppervlakkige ademhaling. Bij deze borstademhaling trekken de borstspieren samen, waardoor de borstkas omhoog en naar buiten wordt getrokken. Vaak is stress de oorzaak hiervan. Het lichaam staat in een overlevingsmodus, waarbij het stresshormonen aanmaakt en je autonome zenuwstelsel vooral geactiveerd is. Sta je chronisch onder spanning dan kan je lichaam nog moeilijk tot rust komen en ontspannen. Er is onvoldoende mogelijkheid tot herstel, wat ervoor kan zorgen dat zowel de mentale als lichamelijke balans verstoord wordt. Een oppervlakkige en snelle ademhaling kan tot de volgende klachten leiden:

  • hoge bloeddruk
  • vermoeidheid
  • duizeligheid
  • slaapproblemen
  • spijsverteringsproblemen
  • angst
  • ‘vage’ lichamelijke klachten

Een goede ademhaling is een buikademhaling. De buikademhaling is rustiger en voller en geeft ontspanning, waardoor je ook meer contact maakt met je lichaam. Borstademhaling kost meer energie dan buikademhaling. Dit komt doordat je voor zowel het inademen als het uitademen spieren moet aanspannen. Bij de buikademhaling maak je gebruik van het middenrif. Wanneer we op deze manier ademhalen, wordt het middenrif naar beneden getrokken waardoor de borstholte wordt vergroot en je buik een beetje uitzet. Er wordt op deze manier meer zuurstof naar cellen in het lichaam vervoerd en je middenrif masseert tevens je organen in je buik. De functie van organen verbetert, waardoor je je vitaler en energieker voelt. 

Wat is de kracht van ademhalen?

Een van de belangrijkste voordelen van aandacht voor de ademhaling is dat het stress en angst kan verminderen. Wanneer we ons gestrest voelen, heeft onze ademhaling de neiging oppervlakkig en snel te worden, wat gevoelens van spanning en angst kan verergeren. Door langzaam en diep te ademen en ons te concentreren op het gevoel dat de lucht in en uit ons lichaam stroomt, kunnen we deze cyclus onderbreken en ons lichaam laten weten dat het tijd is om te ontspannen. Dit kan helpen onze hartslag te verlagen, gevoelens van angst te verminderen en een groter gevoel van kalmte te bevorderen.

Naast ontspanning kan de kracht van de ademhaling ook fysieke voordelen hebben voor ons lichaam. Diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de longfunctie te verbeteren en de zuurstoftoevoer te verhogen, wat op zijn beurt ons immuunsysteem kan stimuleren, de spijsvertering kan verbeteren en ons algemene energieniveau kan verhogen. Door de tijd te nemen om ons op onze ademhaling te concentreren, kunnen we ons ook meer bewust worden van ons lichaam en eventuele gebieden van spanning of ongemak, waardoor we mogelijke gezondheidsproblemen proactiever kunnen aanpakken.

De voordelen van de ademhaling beperken zich echter niet alleen tot onze lichamelijke gezondheid. Door ons te concentreren op onze ademhaling kunnen we ook bewuster en meer aanwezig zijn in ons dagelijks leven. Als we ons voortdurend van de ene taak naar de andere haasten, kan het gemakkelijk zijn om ons overweldigd en afgesloten te voelen van de wereld om ons heen. Maar door een paar momenten te nemen om ons gewoon te concentreren op onze ademhaling en volledig aanwezig te zijn in het moment, kunnen we een groter gevoel van mindfulness en verbondenheid met de wereld ontwikkelen.

Ademhalen kun je leren

Benieuwd welke ademhaling jij hebt? Leg een hand op je borst en een hand op je buik en haal een aantal keer adem. Welke hand gaat omhoog? Is dit in je buik? Top, dan heb je een voorsprong. Zit je hoog in je ademhaling? Geen zorgen, ademhalen kun je leren! Alleen al door je hiervan bewust te zijn, kun je je ademhaling naar beneden sturen. Probeer die onderste hand maar omhoog te laten bewegen. Wat zei ik? Precies 😉 

Als je hier regelmatig ademhalingsoefeningen voor doet, leer je weer op een juiste manier ademhalen. Misschien klinken ademhalingsoefeningen wat ‘zweverig’, maar de kracht van ademhaling is wetenschappelijk onderbouwd, dus of je nu stress wilt verminderen, je lichamelijke gezondheid wilt verbeteren of gewoon meer aanwezig wilt zijn in je dagelijks leven, de kracht van de ademhaling kan een ongelooflijk effectief hulpmiddel zijn. Dus waarom zou je het vandaag niet eens proberen? Jouw lichaam en geest zullen je er dankbaar voor zijn.

Sanne
Sanne
Sanne is oprichter van het platform Allesoverleefstijl.nl. Als leefstijlcoach, opgeleid psycholoog en ervaringsdeskundige helpt ze mensen met zelfregie en veerkracht naar een energieker en gelukkiger leven.

Gerelateerde berichten

Volg Ons

5FansLike
320VolgersVolg
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Recente berichten