Goede voornemens volhouden? 5 tips

We naderen het einde van het jaar en dat is voor velen hét moment om de balans op te maken. We blikken terug op al het moois dat we bereikt hebben en overpeinzen de dingen die we hebben laten liggen, of misschien nog kunnen verbeteren. Vol goede moed en positiviteit gaan we het nieuwe jaar in en zetten nieuwe intenties of, zoals ze rond de jaarwisseling heten, goede voornemens. Meer genieten van het leven, gezonder eten, meer bewegen, stoppen met roken, minder alcohol drinken, etc! Binnen no-time leven we vaak alweer zo in de waan van de dag, dat deze goede voornemens weer naar de achtergrond zijn verdwenen. Herkenbaar? Je bent niet de enige hoor! In dit artikel deel ik 5 tips met je om je voornemens wat langer vol te houden dan de eerste weken van januari.

Oude gewoontes vervangen voor nieuwe gezonde gewoontes kost tijd en inspanning. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat 25% van de goede voornemens al faalt binnen twee weken na de start van een jaar. Op de lange termijn slaagt zelfs minder dan 10% van de mensen in het behalen van hun doel. 

Heeft het dan nog wel nut om doelen te stellen? Zeker wel! Er is namelijk ook genoeg bewijs voor de positieve werking van het stellen van doelen. Mits je het op de juiste manier aanpakt. Waar het vaak mis gaat is dat de doelen die we stellen niet realistisch zijn. We zijn met onze voornemens vaak zo enthousiast en ambitieus dat we verwachten ons al binnen een maand gezonder, gelukkiger en beter te voelen. Als dat niet zo blijkt te zijn is de teleurstelling groot waardoor je sneller geneigd bent je doel op te geven. Ook stellen we vaak meerdere doelen tegelijk, en maken we de uitdaging dus nog groter voor onszelf. 

Goede voornemens volhouden? 5 tips

  1. Maak je voornemen(s) concreet. Hoe specifieker je bent, hoe groter de kans op succes! Vertaal je doelen naar dagelijks gedrag, en zorg ervoor dat het meetbaar is. Zoals bv. elke dag 30 min. wandelen. En houd je voortgang bij in een agenda of app.
  2. Begin klein. Zorg ervoor dat je voornemens realistisch zijn. Lukt in één keer stoppen met roken niet? Probeer dan eerst te minderen. Neem ook niet meteen te veel hooi op je vork en houd het bij één voornemen tegelijk. Als die goed gaat, breid je deze uit of pak je een nieuw voornemen.
  3. Bereid je voor op crisismomenten. Bedenk van tevoren welke momenten je het moeilijk kunt krijgen en welke prikkels kunnen zorgen voor oud gedrag. Zoek ook steun bij je omgeving.
  4. Beloon je gedrag, niet het resultaat. We verwachten vaak te snel resultaat, maar soms duurt het even voordat we beloond worden, zoals met afvallen. Meet jouw gedrag en bepaal of je je voornemen goed hebt uitgevoerd.
  5. Maak het leuk. Oude gewoontes vervangen voor nieuwe gezonde gewoontes is in het begin hard werken en kost tijd. Door het klein en haalbaar te maken en er mooie beloningen aan toe te voegen, motiveer je jezelf zo stap voor stap naar je doel!

Veel succes!

Sanne
Sanne
Sanne is oprichter van het platform Allesoverleefstijl.nl. Als leefstijlcoach, opgeleid psycholoog en ervaringsdeskundige helpt ze mensen met zelfregie en veerkracht naar een energieker en gelukkiger leven.

Gerelateerde berichten

Volg Ons

5FansLike
320VolgersVolg
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Recente berichten