Meer bewegen? 7 tips

Bewegen is gezond voor lichaam en geest. Meer bewegen is voor velen echter een uitdaging. Uit onderzoek blijkt zelfs dat ruim de helft van de Nederlandse bevolking te weinig beweegt! Hoe krijg je jezelf meer in beweging? Ik deel 5 tips met je die zelfs in jouw drukke schema passen. Dus geen excuses meer 😉

Een gezonde leefstijl zonder aandacht voor beweging, dat is eigenlijk onmogelijk. In onze steeds complexere, gedigitaliseerde samenleving wordt bewegen echter een steeds grotere uitdaging. We hebben het druk, brengen veel tijd achter een scherm door, zowel thuis als op het werk, bij de studie en op school. Hoewel we, zeker als ouders van jonge kinderen, een druk schema hebben, kunnen we de tijd die we besteden aan het passief kijken op onze smartphone of de tv écht wel anders besteden. Mocht je deze vorm van ‘ontspanning’ niet graag in willen ruilen, dan zijn er gelukkig genoeg manieren te vinden om meer beweging gedurende de dag in te bouwen. Goed nieuws dus, maar waarom zou je eigenlijk meer bewegen?

De voordelen van bewegen

Bewegen heeft enorm veel voordelen voor je gezondheid. Het leidt niet alleen tot steviger spieren, een betere conditie en een hogere stofwisseling, maar het zorgt ook voor betere slaap, meer ontspanning en mentale kracht. Beweging leidt letterlijk tot beweging: wie actiever wordt, wordt dat ook op andere fronten. Als je meer gaat bewegen, ga je beter slapen, of krijg je meer energie en motivatie om een gezonde maaltijd te bereiden. Toch hebben veel Nederlanders last van beweegarmoede. 

De gevolgen van onvoldoende beweging

Het beste is om de hele dag door te bewegen. Ons lichaam is niet gemaakt om veel te zitten en wanneer je dit langdurig achter elkaar doet heeft het zelfs risico’s voor je gezondheid. Er zijn aanwijzingen dat veel zitten kan leiden tot bijvoorbeeld overgewicht, type 2 diabetes en vervroegde sterfte. Uit onderzoek blijkt zelfs dat inactiviteit, dat wil zeggen een gebrek aan lichaamsbeweging, wereldwijd de vierde doodsoorzaak is, na hart- en vaatziekten, kanker en infectieziekten. Hoewel gebrek aan beweging dus een belangrijke factor is bij allerlei chronische aandoeningen, is het gebrek aan actie waar we direct invloed op hebben.

Hoeveel beweging heb je nodig?

Om je gezondheid te verbeteren, wordt aangeraden om wekelijks minstens 150 minuten matig intensief te bewegen en twee keer per week aan spierversterkende activiteiten te doen. Matig intensief bewegen is beweging waarbij de hartslag omhoog gaat en de ademhaling versnelt. Voorbeelden zijn stevig wandelen, fietsen, tuinieren, stevig schoonmaken en paardrijden. Uit onderzoek van het RIVM (2022) blijkt dat ruim de helft van de mensen (55,7%) deze beweegnorm niet haalt.

Meer bewegen? 7 tips

Behoor jij tot de meerderheid die de beweegnorm niet haalt of wil je gewoon wat meer beweging brengen in je dagelijkse routine? Hier komen de tips!

1. Wandel elke dag

Jarenlang had ik de luxe om naar kantoor te lopen. Met een stevige wandeling van 20 minuten enkele reis, kon ik mijn matig intensieve vorm van beweging elke dag afvinken. Heb je deze luxe niet? Parkeer je auto wat verder weg, stap een halte eerder uit het ov of wissel je pumps onder je bureau in voor een paar sneakers en wandel een rondje tijdens je lunchpauze. Krijg je meteen wat frisse lucht en daglicht binnen!

2. Pak wat vaker de fiets

Zonder erbij na te denken, pakken we vaak de auto, bus of tram naar werk, school, de supermarkt en zelfs naar de sportschool (om vervolgens te starten met een warming-up ;). Goed nieuws, gewoontes kun je doorbreken. Ontdek zelf hoe makkelijk het is om je bewegingsdoel te halen door wat vaker de fiets te pakken. Gewoon doen dus!

3. In het zicht

Zet je fiets voor de deur, je hardloopschoenen in de gang en je sporttas bij de deur of zet ‘m op de achterbank. Door het in het zicht te zetten word je er onbewust aan herinnerd dat je ‘moet’ bewegen. Hierdoor is de kans groter dat je ook daadwerkelijk gaat.

4. Maak er een gewoonte van

We zijn gewoontedieren. Hoe vaker je iets herhaalt, hoe eerder iets een gewoonte wordt. Wandel in je pauze, pak de fiets voor de kleine boodschappen, pak de trap in plaats van de lift en plan vaste dagen en tijden om te bewegen of sporten.

5.Plan

Geen tijd? Maak tijd! Door bijvoorbeeld je wekker eerder te zetten en de ochtend te beginnen met een wandeling, een rondje hardlopen of wat oefeningen met handgewichten. Te druk? Deel de tijd op door in de ochtend een kwartiertje te pakken en in de avond de andere helft. Alle begin is goed!

6. Maak het leuk

Als je iets leuk vindt, zal je het vaker doen en blijven doen. Bewegen en sporten gaat verder dan de sportschool. Wat vond je vroeger leuk om te doen? Tennissen, dansen, zwemmen, skeeleren of wandelen in de natuur? Zoek iets wat bij jou past en waar je gelukkig van wordt! Wissel eventueel de activiteiten of de omgeving af om het leuk te houden.

7. Doe het samen

Samen bewegen is niet alleen gezelliger, zo heb je ook een stok achter de deur. Dus zoek iemand die dezelfde vorm van beweging leuk vindt als jij. Hierdoor maak je de drempel voor jezelf lager.

Sanne
Sanne
Sanne is oprichter van het platform Allesoverleefstijl.nl. Als leefstijlcoach, opgeleid psycholoog en ervaringsdeskundige helpt ze mensen met zelfregie en veerkracht naar een energieker en gelukkiger leven.

Gerelateerde berichten

Volg Ons

5FansLike
318VolgersVolg
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Recente berichten