Stop met snoozen! 5 tips

Nog één keertje snoozen en dan ga ik er echt uit! Herkenbaar? Je bent echt niet de enige die zich nog een keertje omdraait als de wekker is gegaan. Maar hoe fijn het ook lijkt om nog even te blijven liggen, snoozen is een ongezonde gewoonte die je maar beter af kunt leren. Waarom? Dat leg ik je uit in dit blog! Ook geef ik meteen tips om voor eens en voor altijd te stoppen met snoozen en voortaan uitgerust op te staan.

Nederlanders snoozen wat af

In 2019 deed Quest samen met sociaal psycholoog Joris Lammers onderzoek naar het snooz-gedrag van Nederlanders. Ruim 21.000 lezers vulden een vragenlijst in op Quest.nl. Wat blijkt? Twee derde (66 procent) van de deelnemers snoozed bijna elke dag en ruim een derde drukt twee of drie keer op de snooze-knop. Verstokte snoozers houden zelfs rekening met hun opsta-gedrag door de wekker expres een half uur eerder te zetten. Zo kunnen ze het wakker worden uitstellen. Verder kwam naar voren dat vrouwen vaker en langer snoozen dan mannen.

Ik was altijd in de veronderstelling dat je door te snoozen meer uitgerust wakker wordt. Steeds als je wekker afgaat blijf je een beetje ‘half wakker’ om zo rustig op te staan voor een nieuwe dag. Een logische gedachte toch? Als avondmens gaf het mij ook het gevoel dat ik zo toch een beetje kon ‘uitslapen’. Had ik het even mis! Snoozen zorgt er helemaal niet voor dat je fitter wakker wordt. Integendeel zelfs.

You snooze, you lose

Waarom is snoozen slecht?

Wanneer je slaapt doorloop je meerdere slaapcycli. Zo’n cyclus duurt gemiddeld 90 minuten en bestaat uit verschillende slaapfasen: een lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Tegen de ochtend wordt je slaap steeds lichter en begint je lichaam met het aanmaken van stofjes om rustig te ontwaken. 

Vaak gaat je wekker te vroeg af of op het verkeerde moment in je cyclus, waardoor je je nog moe voelt de verleiding groot is om nog even te blijven liggen. Wanneer je snoozet wordt er een nieuwe slaapcyclus in gang gezet, maar deze kun je niet afmaken. Elke 5 a 10 minuten gaat immers die wekker weer af. Je wordt bij snoozen dus telkens gewekt uit je diepe slaap, waardoor je de hele dag slaperig en daardoor minder productief bent. Wakker worden hoort te gebeuren in je lichte slaap, als je al wat meer bij bewustzijn bent.

Zo stop je met snoozen

1. Slaap voldoende

In de categorie open deuren: als je voldoende slaap krijgt, is het makkelijker om uit je bed te springen. Das logisch. Toch zijn er heel wat onder ons die te laat naar bed gaan. Ook ik maak mij daar nog wel eens schuldig aan. Nog éven een beetje doorwerken, dat boek lezen, die Netflix-serie afkijken of opruimen. Vaak is het dan ‘ineens’ laat en zijn er te weinig uren over voor een goede nachtrust. Wanneer de volgende ochtend wekker afgaat, kun je jezelf wel voor je kop slaan! Dwing jezelf om op tijd naar bed te gaan en gun jezelf die rust. Het ‘werk’ is immers nooit af.

2. Zorg voor een vast slaapritme

Hoe lekker is het als je, uitgerust en wel, voor de wekker wakker wordt? Dan is snoozen helemaal geen issue meer. Wil je dit? Ga dan elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en zet je wekker elke ochtend op dezelfde tijd. Ook in het weekend. Zo zorg je er ook meteen voor dat je voldoende slaap krijgt. Werk je op onregelmatige tijden? Kijk dan wat een redelijke tijd is om op te staan. Na verloop van tijd zul je merken dat je geen wekker meer nodig hebt en dus ook niet meer in de verleiding komt om te snoozen.

3. Zet je wekker op het juiste tijdstip

Het beste is om wakker te worden in je lichte slaap van je slaapcyclus. Door simpelweg uit te rekenen wanneer dit is, kun je hier je voordeel mee doen. Wanneer je bijvoorbeeld om 22:30 naar bed gaat, kun je het beste je wekker zetten om 6:00, 7:30 of 9:00 uur. Je kunt dit natuurlijk ook terugrekenen. Wil je weten wat jouw ideale bedtijd is? Check dan deze website https://sleepopolis.com/calculators/sleep/.

4. Pas je leefstijl aan

Voldoende slaap en regelmaat zijn onderdeel van een gezonde leefstijl, maar er is nog meer wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je goed slaapt en uitgerust wakker wordt. Zorg overdag voor voldoende beweging, zonlicht en gezonde voeding en je zult merken dat dit jouw slaap bevordert. Ook voorafgaand aan het slapen is het raadzaam om schermen te vermijden en een avondritueel te volgen waar je enkele uren voor het slapen gaan je lichaam en brein tot rust brengt.

5. Sta gewoon op!

En dan sluit ik graag weer af met een open deur. Wil je stoppen met snoozen? Sta gewoon op als de wekker gaat! Snoozen is een slechte gewoonte die er ooit is ingesleten en deze gewoonte kun je ook weer afleren. Hoe gemakkelijk sta je op als je iets leuks gaat doen? Precies! Wanneer je de eerdere tips opvolgt zal het makkelijker voor je worden. Een wake-up light kan je ook helpen om op een rustige en meer natuurlijke manier wakker te worden

Kijk verder hoe je opstaan leuker kunt maken. Gebruik je die 5 of 10 minuten sluimertijd gewoon om rustig wakker te worden zonder dat je opnieuw in slaap valt? Dan is het geen probleem. Ochtendrituelen als mediteren, een muziekje opzetten of rustig kunnen ontbijten kunnen je net even dat extra zetje geven om op te staan.

Grof geschut nodig?

Denk je bij jezelf: leuke tips, maar gaat ‘m niet worden. Geen probleem! Ook daar is aan gedacht 😉 Ongezonde gewoontes kosten nu eenmaal moeite om af te leren. Dus ben jij een fervent snoozer en kun je wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan welke anti snooze wekker ervoor zorgt dat jij met beide benen uit bed stapt. Zo is er een wekker die wegrent en je er dus achteraan moet om hem uit te zetten.

Gebruik je je mobiel als wekker? (Zet je mobiel op flight-mode vanwege de straling) Ook in de App Store zijn er meerdere apps om je een zetje te geven. Een voorbeeld hiervan is Alarmy. Deze ‘meest irritante wekker ter wereld’ helpt je jouw bed uit door gekke beltoon geluiden, stuurt je op fotomissie om je alarm uit te krijgen, vraag je een som op te lossen of een streepjescode te scannen die je vooraf hebt ingesteld. 

Succes met de tips en slaap lekker! 😴

Sanne
Sanne
Sanne is oprichter van het platform Allesoverleefstijl.nl. Als leefstijlcoach, opgeleid psycholoog en ervaringsdeskundige helpt ze mensen met zelfregie en veerkracht naar een energieker en gelukkiger leven.

Gerelateerde berichten

Volg Ons

5FansLike
320VolgersVolg
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Recente berichten