Geneeskunde of medicijnkunde?

Zodra we iets mankeren gaan we naar de dokter en lopen we vaak met een recept de deur uit om ons van de ongemakken te verlossen. Na een kuurtje of met behulp van chronische medicatie kunnen we weer over tot de orde van de dag. Tenminste, tot een volgend probleem zich voordoet. Maar gelukkig is daar vaak ook weer een middeltje voor. Is dit nu geneeskunde of medicijnkunde?

Medicatie redt levens

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben dankbaar dat medicijnen voorradig zijn wanneer het lichaam de onderliggende aandoening zelf niet meer op kan lossen en direct hulp nodig heeft. Na mijn anafylactische shock op 14-jarige leeftijd, door een notenreep, ben ik gered door verschillende vloeistoffen in mij te spuiten. Maar waar komt die notenallergie eigenlijk vandaan?

Jarenlang hebben antibiotica-kuren mij in leven gehouden met chronische blaasontsteking, maar dit heeft mijn gestel niet veel goeds gedaan. Chronische vermoeidheid, eczeem, last van mijn darmen en talloze allergieën op latere leeftijd. Maarja, er moest iets gedaan worden tegen de ontsteking en de pijn. Maar ook hier weer, waar kwam het vandaan? Of een nog betere vraag, hoe kwam ik er vanaf? 

Voedingssupplementen

Zo veel antibiotica, en dat op jonge leeftijd, is natuurlijk niet goed voor je. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. Maar het was niet anders. Totdat mijn moeder besloot haar gewicht aan te pakken met voedingssupplementen in de vorm van poeder en tabletten. Dit veranderde ook mijn leven. ‘s Ochtends kreeg het hele gezin deze poeder door het ontbijt. Een beetje extra voedingsstoffen kon geen kwaad, toch? 

Na ruim 6 jaar meer dan regelmatig blaasontstekingen gehad te hebben, bleven ze na twee maanden weg. Was dit toeval? Ik stopte met de voedingssupplementen. Een maand later was ik weer terug bij af. Ik besloot mijn immuunsysteem een jaar lang op te peppen met deze voedingssupplementen. Het heeft vervolgens 15 jaar geduurd voordat ik een volgende blaasontsteking kreeg. Deze duurde gelukkig maar kort en kreeg ik het met o.a. cranberry tabletten weg. (Loop nooit door met een blaasontsteking en raadpleeg altijd een arts! Met een nierbekkenontsteking ben je veel verder van huis.) 

Alternatieve geneeswijzen

Zo lang als ik mij kan herinneren was mijn moeder altijd op zoek naar alternatieven om haar kinderen beter te maken. De homeopaat was dan ook geen vreemde voor ons. Ik weet nog goed dat mensen in onze omgeving al die ‘alternatieve dingen’ vaak maar raar vonden. Er zijn tenslotte niet voor niets medicijnen. Vertrouw nu maar gewoon op de geneeskunde! Maar voor mij voelde dit eerder medicijnkunde dan geneeskunde. De symptomen werden bestreden, maar niet de onderliggende oorzaak.

Eigenlijk is het ook best bizar dat we alles wat afwijkt van de reguliere geneeskunde als alternatief beschouwd wordt. Zeker als je bedenkt dat de hedendaagse geneeskunde met medicatie nog maar maar … jaar bestaat en de mens het toch al voor elkaar heeft gekregen om miljoenen jaren rond te lopen op deze planeet.

En ja, vroeger gingen mensen misschien eerder dood of dood aan ziektes waar we nu niet meer aan dood hoeven gaan, maar we zijn zoveel van de oude wijsheden vergeten. Er zit zoveel in de natuur wat het zelfherstellend vermogen van ons lichaam kan aanspreken. Zonder vervelende bijwerkingen, tolerantie of resistentie.

Ook onze geest is een belangrijke factor in dit verhaal. Zo werd ik vaak gewezen op het boek van Louise Hay dat bij ons in de kast stond. In haar boek ‘Je kunt je leven helen’ zocht ik op welke emotie of gebeurtenis ten grondslag ligt aan de ziekte. (Het was destijds een soort encyclopedie, maar volgens mij is dit nu meer een boek voor persoonlijke ontwikkeling?). Inmiddels zijn er talloze wetenschappelijke onderzoeken die aantonen hoe belangrijk je mindset is voor genezing.

Geneeskunde of medicijnkunde?

Wat ik eigenlijk duidelijk wil maken met mijn verhaal is dat medicatie te pas en te onpas werd, en vaak nog wordt, uitgeschreven. Zelf kan ik inmiddels geen antibiotica meer verdragen. Gelukkig merk ik dat antibiotica tegenwoordig door huisartsen minder snel wordt voorgeschreven en het meer als laatste redmiddel wordt gezien. (Hoewel het nog steeds preventief wordt uitgeschreven door de kaakchirurg.)

Veel mensen zijn blij wanneer ze door de medicatie van hun klachten af zijn. Er is een acceptatie dat ze de rest van hun leven medicijnen moeten slikken of nooit meer van hun kwalen afkomen. Er is wat mij betreft dan ook nog te veel medicijnkunde en te weinig aandacht voor geneeskunde. Met de opkomst van de leefstijlgeneeskunde komen er steeds meer nieuwe inzichten naar buiten en worden oude wijsheden weer nieuwe wijsheden.

Inmiddels ben ik jaren verder en nemen mijn kwaaltjes steeds verder af en word ik elke dag een beetje beter. Nog steeds heb ik verschillende allergieën, maar ik ben ervan overtuigd dat ik deze ook op kan lossen door nog beter naar mijn lichaam te luisteren en mijn lichaam te voeden. 

Ik hoop dat dit blog je inspireert om ook verder te kijken dan de symptomen en aan de slag te gaan met leefstijl 

Sanne
Sanne
Sanne is oprichter van het platform Allesoverleefstijl.nl. Als leefstijlcoach, opgeleid psycholoog en ervaringsdeskundige helpt ze mensen met zelfregie en veerkracht naar een energieker en gelukkiger leven.

Gerelateerde berichten

Volg Ons

5FansLike
320VolgersVolg
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Recente berichten